Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Οι εξαρτημένοι σύντροφοι απατούν συχνότερα

Θα πίστευε κανείς ότι ένας αδιάφορος σύντροφος είναι πιο πιθανό να υποκύψει σε ερωτικούς πειρασμούς, όμως νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο.


Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα υποστηρίζουν ότι οι ανασφαλείς σύντροφοι που δυσκολεύονται να δείξουν εμπιστοσύνη είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία.


Οι ερευνητές μελέτησαν 200 παντρεμένα ζευγάρια για περίοδο τεσσάρων ετών. Τα άτομα που παρουσίαζαν εξαρτητική συμπεριφορά από το σύζυγο ή τη σύζυγο και εξέφραζαν έντονες ανησυχίες ότι μπορεί το έτερόν τους ήμισυ να τους εγκαταλείψει ήταν πολύ πιο πιθανό να αποδειχθούν άπιστοι.

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται πιθανότατα σε αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «πρότυπο εξάρτησης», το οποίο πηγάζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου.

Για παράδειγμα, τα άτομα που απολαμβάνουν μια υγιή σχέση με τους γονείς τους καλλιεργούν έναν «ασφαλή δεσμό». Αυτό σημαίνει ότι, κατά την ενηλικίωση, το άτομο μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη προς το σύντροφο ή το σύζυγο.

Αντίθετα, ο «δεσμός της ανασφάλειας» καλλιεργεί το φόβο της εγκατάλειψης ή την προσπάθεια για διατήρηση της ανεξαρτησίας, ώστε το άτομο να αποφύγει μελλοντικά την απόρριψη.
Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου