Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Άντρες και γυναίκες θέλετε παιδί; Stop στο κάπνισμα - Ναι στη γυμναστική

Υγιεινές συνήθειες αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου


Αύξηση της γονιμότητας ανδρών και γυναικών μπορεί να προσφέρει η υιοθέτηση απλών και υγιεινών συνηθειών, αφού κύριος παράγοντας ενίσχυσής της είναι η καλή υγεία. Πλήθος μελετών έχουν καταδείξει ότι μόνο η απώλεια βάρους και η ισορροπημένη διατροφή δύνανται να βελτιώσουν τη γονιμότητα, χωρίς, βεβαίως, να είναι οι μοναδικοί τρόποι. Σύμφωνα με τον Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ. Βασίλη Αθανασίου, η διακοπή των επιβλαβών συνηθειών όπως το κάπνισμα, η αντικατάστασή τους με υγιεινές συνήθειες όπως η γυμναστική και η θεραπεία υποκείμενων νοσημάτων αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου: την αύξηση της γονιμότητας και εν τέλει τη σύλληψη. Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Αθανασίου συμβουλεύει:

Για τους άνδρες:

Προσθέστε αντιοξειδωτικά στην διατροφή σας.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων, άρα την γήρανση, βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος και μειώνουν την πιθανότητα του οξειδωτικού stress.

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως οι άνδρες που πήραν αυτές τις ουσίες υπό μορφή συμπληρώματος, είχαν μικρότερη ζημιά στο DNA του σπέρματος τους και κατά συνέπεια υψηλότερα ποσοστά γονιμοποιητικής ικανότητας.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι ουσίες αυτές:

α. Ο Ψευδάργυρος που βρίσκεται σε στρείδια, καβούρια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια

β. Βιταμίνη C σε πολλά φρούτα, λαχανικά

γ. Σελήνιο σε τροφές όπως μπακαλιάρος, τόνος, γαλοπούλα, κοτόπουλο και βοδινό κρέας.

Δ. Βιταμίνη E σε ξηρούς καρπούς, έλαια

Ε. Φυλλικό οξύ που βρίσκεται στο συκώτι, πράσινα λαχανικά, φρούτα, φασόλια και

Στ. Λυκοπένιο που βρίσκεται σε ντομάτες, καρπούζι, βερίκοκα.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιο σας με τις παραπάνω τροφές ή να πάρετε αντίστοιχα συμπληρώματα.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αυξήσει την γονιμότητα σας.

Το κάπνισμα επιδρά δυσμενώς στον αριθμό, την κινητικότητα και την μορφολογία του σπέρματος .

Συχνές σεξουαλικές επαφές

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι και η πολυήμερη αποχή από το σεξ έχει σαν αποτέλεσμα μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων. Από την άλλη η καθημερινή επαφή οδηγεί σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Έτσι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών 2 – 3 φορές εβδομαδιαίως φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για την αύξηση της γονιμότητας σας.

Αποφύγετε επαφή με τοξικές ουσίες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζεται μετά από συστηματική επαφή η ποιότητα του σπέρματος. Φορέστε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας (εάν έρχεστε σε επαφή με χημικές ή τοξικές ουσίες) γάντια, καλύψτε το δέρμα σας και αποφύγετε την άμεση επαφή μαζί τους.

Αποφύγετε συνήθειες που μπορούν να αυξήσουν την θερμοκρασία του οσχέου, όπως στενά ρούχα, πολύωρη καθιστική θέση.

Η αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.

Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Τόσο οι παχύσαρκοι όσο και οι λιποβαρείς έχουν αυξημένη πιθανότητα παθολογικού σπέρματος, λόγω ορμονολογικών διαταραχών.

Υπέρμετρη καθημερινή χρήση αλκοόλ επιδρά δυσμενώς στην ποιότητα του σπέρματος.

Θεραπεύστε υποκείμενα νοσήματα.

Μεταβολικές διαταραχές όπως Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπερ – Υπό θυρεοειδισμός, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κακή υγιεινή των δοντιών μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την γονιμότητα σας.

Για τις γυναίκες:

Έλεγχος τους βάρους

Περιορίστε στα επιθυμητά φυσιολογικά επίπεδα το βάρος σας έτσι ώστε το ΒΜΙ (Δείκτης Μάζας Σώματος) να είναι από 18,5 έως 25.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακραίες καταστάσεις (λιποβαρή ή παχύσαρκα άτομα) έχουν, λόγω ορμονικών κυρίως διαταραχών, μειωμένες πιθανότητες σύλληψης.

Συστάσεις για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή δίνουν στον οργανισμό τα απαραίτητα στοιχεία (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη), ενώ τον εμπλουτίζουν με τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τις βλαβερές ουσίες και κυρίως τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δρουν δυσμενώς ακόμη και στην γονιμοποιητική ικανότητα.

Καλή υγιεινή της περιοχής

Συχνές και μη καλώς θεραπευμένες φλεγμονές του ουροποιογεννητικού προδιαθέτουν σε φλεγμονές ή αποφράξεις σαλπίγγων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της γονιμοποιητικής ικανότητας της γυναίκας ή αυξημένο ποσοστό αποβολών. Κύριοι εκπρόσωποι αυτών των μικροβίων είναι τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλο ποσοστό αυτών των φλεγμονών βρίσκεται σε υποκλινική μορφή, δηλαδή χωρίς κανένα κλινικό σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιμος ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος.

Συχνή και χαλαρή άσκηση

Βοηθά έμμεσα στη γονιμοποιητική ικανότητα, διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος και μειώνοντας ταυτόχρονα το υπερβολικό stress και τις συνέπειες του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ενώ αντίθετα κολύμπι, γιόγκα, χαλαρό περπάτημα καθημερινά για ½ ώρα μπορούν να δράσουν ευεργετικά.

Τακτικές σεξουαλικές επαφές τις γόνιμες ημέρες του κύκλου σας

Αναγνώριση και θεραπεία

Των υποκείμενων νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης, πολυκυστικές ωοθήκες, υπερπρολακτιναιμία, θυρεοειδοπάθειες κ.α. που μπορούν να διαταράξουν το ορμονικό προφίλ με συνέπεια την μείωση της γυναικείας ικανότητας.

Υγιεινός τρόπος ζωής

Καλό θα ήταν να περιορίσετε κακές συνήθειες όπως καφές, αλκοόλ και τσιγάρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου